Ook Tate Modern krijgt piramide

Uitbreiding tate modern

Het Tate Modern in Londen breidt zijn museumoppervlakte uit met zestig procent. Voor de uitbreiding werd beroep gedaan op het Zwitserse architectenbureau Herzog & De Meuron, die daarvoor een glazen piramide ontworpen van in totaal 23.000 vierkante meter expositieruimte. Met het project is een bedrag van 315 miljoen euro gemoeid.

Ontwerpen van het Tate modern

Het Zwitserse architectenbureau Herzog & De Meuron was in Londen eerder al verantwoordelijk voor de verbouwing van de voormalige elektriciteitscentrale Bankside en de huidige huisvesting van het Tate Modern. Daarnaast ontwierpen ze ook het Olympisch Stadion van Peking.

De uitbreidingswerken van het Tate Modern zouden moeten klaar zijn tegen de Olympische Spelen van 2012, die dat jaar in Londen zullen worden gehouden. De kosten van de verbouwing zullen grotendeels worden gedekt door giften. Het London Development Agency houdt zijn bijdrage beperkt tot 10,25 miljoen euro.

Met de uitbreiding komt het museum volgens Tate-directeur Nicholas Serota tegemoet aan de steeds gegroeide belangstelling. Het huidige museum is immers berekend op slechts 1,8 miljoen bezoekers per jaar. Vorig jaar kwamen er echter vier miljoen kunstliefhebbers bij het Tate Modern over de vloer.

In de nieuwbouw wil de directie van het museum ruimte maken voor fotografie, film, video en performance met meer nadruk op werk uit Azië, Afrika en Amerika. Ook komen er zes bars, cafés en restaurants. De piramide wordt ruim 33 meter hoog en steekt meer dan tien meter uit boven het grootste gedeelte van het Tate Modern.

Geef een reactie