Hanglamp ideaal voor boven eettafel

Hanglamp ideaal voor boven eettafel

Als je wilt genieten van je eten heb je ook voldoende licht nodig. Je wilt namelijk graag zien wat er op je bord zit en ook eventueel de rest van het gezelschap. Een eettafel neemt veel ruimte in, maar je maakt er wel veel gebruik van. Een eettafel is erg belangrijk, waarschijnlijk eet je er niet alleen aan maar werk je er ook aan, lees je er aan en spelen je kinderen er aan. Daarom is het belangrijk om voldoende licht te hebben en een hanglamp te vinden die past bij jou inrichting en eisen. Het is niet zo makkelijk als je denkt, het hangt van veel dingen af of jou lamp mooi gaat hangen of niet. Daarom gaan we je hiermee helpen met wat tips voor het kiezen van een geschikte hanglamp!

 

1. De hoogte van de tafel en de lamp

Je kiest natuurlijk zelf hoe hoog of laag je de lamp wilt hebben hangen. Maar de gemiddelde hoogte om een lamp boven de eettafel te hangen ligt tussen de 60 en 75 centimeter van het tafelblad af. Dit ligt natuurlijk ook aan hoe groot de lamp is, de hoogte van de tafel en hoe hoog de ruimte is waar de lamp komt de hangen. Als je dit allemaal hebt uitgerekend kun je zelf beslissen hoe je het wilt hebben.

Het kan vervelend zijn als de lamp te laag hangt, het ligt kan te fel in je ogen schijnen of je stoot je hoofd regelmatig aan de lamp. Of je kunt degene tegenover je niet meer zien door de lamp.

Als de lamp te hoog hangt heb je weer andere nadelen, het kan zijn dat je te weinig ligt hebt. Of dat je mooie lamp niet meer opvalt als eye-catcher.

Het ligt dus aan jou eigen eisen en verwachtingen hoe je de lamp wilt. Je kunt spelen met verschillende hoogtes en daardoor creëer je een andere sfeer. als je een dramatisch, sfeervol effect wilt kun je de lampen beter wat hoger plaatsen. Wil je het licht meer naar beneden en wat meer gericht op de eettafel? Plaats hem dan wat lager.

2. De grootte van de lamp

Als je een laag plafond hebt moet je niet kiezen voor een al te grootte lamp, dit kan de kamer kleiner laten lijken maar het kan wel een mooie eye-catcher zijn. Een grote hanglamp kun je beter in een hoge grote ruimte hangen waar hij meer tot zijn recht komt, hierbij lijkt hij ook niet groot tegenover de rest van het meubilair. Het kan ook zijn als dat je een te kleine lamp pakt dat deze niet meer opvalt in de ruimte.

 

3. De vorm van de tafel

Je moet ook rekening houden met de vorm van de tafel. Als je een vierkante of kleine ronde tafel hebt kan het licht meestal nog wel op elke plek komen. Maar als je een rechthoekige tafel hebt, die redelijk lang is, kan het zijn dat alleen het midden of een kant is  verlicht. Daarom krijg je meestal bij een lange eettafel niet genoeg licht van één hanglamp. De hanglamp moet afgestemd worden op de vorm en lengte van de tafel. Een langwerpige tafel vraagt om langwerpige verlichting, een ronde tafel bij een ronde lamp. Hierdoor word alles verlicht, heel simpel!

4. Het aantal lampen

De meeste mensen denken bij een eettafel aan 1 lamp, maar meerdere lampen kan ook heel leuk zijn. Je kunt kiezen om de lampen naast elkaar te hangen of ze te bundelen. Dit word vaak gedaan bij grote tafels zodat elk stukje van de tafel ligt heeft. Bij een kleine tafel is het meestal mooier om voor één hanglamp te kiezen maar een kleine cluster lampjes of een aantal hanglampen die samen een mooi geheel vormen kan ook iets toevoegen aan de ruimte. Het geeft een hoop sfeer.

5. Het aantal personen aan tafel

Dit is best een belangrijke vraag: Hoeveel personen zitten er aan de eettafel bij het diner? Afhankelijk hiervan kun je kiezen wat voor soort en hoeveel verlichting je nodig hebt. Al ben je met een groot gezin, bijvoorbeeld met 6, dan is een hanglamp niet genoeg. Tenzij je voor een grote hanglamp kiest. Als je maar met 2 personen bent maakt het dan weer niet zo veel uit. Zorg ervoor dat elk persoon voldoende licht heeft. Maar het heeft hierbij ook weer te maken met de grote van de tafel, zitten jullie dicht bij elkaar heb je minder licht nodig dan dat je een meter van elkaar af zit.

6. De soort lichtbron

Aan tafel is sfeer en gezelligheid belangrijk. Daarom wil je warme verlichting. Dit hangt af van de fitting van de lamp. Soms kun je maar kiezen uit één lichtsoort en soms uit meerdere. Je kunt kiezen tussen halogeen lampen, LED-lampen, spaarlampen en gloeilampen. Ik leg hieronder uit wat het verschil is.

Gloeilampen zijn niet echt populair meer en ook steeds minder verkrijgbaar omdat ze een korte levensduur hebben en echte energievreters zijn. Als je kiest voor een lamp waar het peertje duidelijk te zien is kun je wel weer kiezen voor een gloeilamp omdat je dan de kooldraad ziet en dat is een mooie lichtbron. Ze stralen warm geel licht uit en zijn gemakkelijk dimbaar.

Spaarlampen leveren een warm wit licht, al hebben deze een tijdje nodig voor ze op volledige sterkte branden. Ze hebben meer voordelen want ze zijn relatief goedkoop en hebben veel branduren waardoor ze ook milieuvriendelijker zijn. Er zijn tegenwoordig maar weinig dimbare spaarlampen, dit is wel een minpunt want dimmen brengt veel sfeer.

De LED-lampen hebben een hele lange levensduur, geven weinig warmte af en zijn zeer energiezuinig. Hij gaat ook meteen op volle sterkte branden. De meeste mensen kiezen niet voor LED-lampen omdat ze denken aan industrieel wit licht wat totaal geen sfeer brengt. Dit is tegenwoordig al zo ontwikkeld dat ze hetzelfde licht brengen als de gloeilamp. Ze zijn alleen helaas niet allemaal dimbaar, maar hier kun je wel naar op zoek. Al zul je dan misschien wel wat meer betalen.

Halogeenlampen geven een mooi, warm licht dat het beste de werkelijkheid benadert. Met deze lampen kun je bijna altijd dimpen en daarom zijn ze vaak geschikt voor een hanglamp. Het nadeel is dat ze een relatief korte levensduur hebben en dat ze niet zo energiezuinig zijn als de spaarlampen en LED-lampen.

 

7. Het lichteffect

Genoeg licht hebben is belangrijk maar je wilt wel dat het nog sfeervol blijft en niet dat het te fel is. Als je je eettafel ook voor andere dingen zoals werken en lezen wilt gebruiken is het fijner om een dimbare lamp te hebben. Zo kun je het bij het eten sfeervol maken en bij lezen en werken zie je genoeg.

We willen het liefst een lamp die direct licht geeft. Het licht word niet over de hele ruimte verspreid maar gat direct naar de tafel. Het licht komt gebundeld uit de onderkant van de lampenkap zodat je alles goed ziet. Dit is vooral handig als je iets aan de eettafel gaat doen waar je veel licht bij nodig hebt. Hierbij geld weer, bij het eten kun je het gezellig maken en de lichten dimmen om het sfeervoller te maken. Als je moet lezen of werken kun je het gerichter maken.

Ook een diffuse lichtinval kan: door een opengewerkte lampenkap, een kap van textiel of een kap uit glas wordt het licht gedoseerd doorgelaten. Het resultaat is een egaal gefilterd licht die veel sfeer brengt. Dat gebruik je eerder als je de gehele ruimte wil verlichten in plaats van alleen de eettafel. Dit komt omdat het licht doorgelaten word.

 

8. De plaats van de eettafel

Met de plaats van je eettafel kun je ook spelen. Als je eettafel aan een kant of aan een muur staat kun je ook kiezen voor een vloerlamp of wandlamp die hoog boven de tafel hangt. Zo hoef je geen gaten te boren en het kan een leuk en sfeervol effect geven.

Als de tafel in het midden staat moet je altijd precies in het midden ook de lamp hangen, als je je tafel gaat verplaatsen blijf je daar altijd een gat in het plafond zien.

Geef een reactie